info@islandsafarimergui.com
+66 81958 3310

De Mergui-archipel

Comment are off

Ongerepte exotische stranden zijn er nog amper in deze overbevolkte wereld, maar wil je toch nog zo’n plek ontdekken,
dan moet je naar de Mergui-archipel in het zuiden van Myanmar. En meer bepaald naar het privé-eiland Boulder Island, het eerste eco-resort in de regio.
De Mergui-archipel ligt in de Zee van Andaman voor de kust van Myanmar en omvat meer dan 800 eilanden, variërend van groot tot piepklein. Het zijn tropische eilanden met grote delen regenwoud en kustlijnen bestaande uit soms rotsen, soms zandstranden en op sommige eilanden mangroves. De stranden vormen de grote trots van heel wat van die eilanden, want het zijn zowat de enige nog resterende maagdelijke, exotische stranden ter wereld. En ook al moet je enige moeite doen om er te geraken – veelal een combinatie van vliegtuig, bus en boot vanuit zowel Myanmar als Thailand – het is de droom van iedereen die op zo’n locatie wil relaxen. Rond veel van die eilanden vind je trouwens nog onaangetaste koraalriffen, een ware traktatie voor wie houdt van snorkelen en duiken.


ZEENOMADEN
De lokale bevolking is al even uniek en interessant. Van oudsher zwerven tussen al die eilanden de Moken, een volk van vissers dat ook wel bekend staat als zeenomaden of -zigeuners en behalve voor de kust van Myanmar ook ten dele voor die van Thailand leeft en werkt: in de regio’s van Phuket, de Phi Phi-eilanden en de provincie Krabi. Dat hun nomadische levensstijl steeds meer botst met de moderne wereld, is evident. Al was het maar omdat het gros van die mensen staatloos is. Na vervolging en deportatie van hun boten en hun eilandenwereld naar kuststreken door vooral de overheid van Myanmar, resten van deze etnische minderheid nog zo’n 4.000 mensen. Het was overigens het zeevolk van de Moken dat in 2004 vlak voor de tsunami nog tijdig alarm sloeg om heel wat mensen in veiligheid te brengen. Ook nu nog brengen deze mensen het grootste deel van hun leven in hun boten door, tot tien maanden per jaar. Hun hele bestaan is het water en de zee, van geboorte tot einde. De kinderen zijn zelfs zo met het water en duiken vertrouwd, dat ze onder water tot zes keer beter zien dan andere kinderen. Op verscheidene eilanden van de archipel, die trouwens een locatierol speelde in de James Bondfilm ‘Thunderball’ uit 1965, kan je verblijven. Maar vooral veelbelovend is het Boulder Bay Eco Resort dat United Hotel Resorts uitbouwde op het Boulder-eiland. Daar verblijf je in bungalows waarvoor enkel natuurlijke materialen gebruikt werden en is alles afgestemd op een respectvolle relatie met de omringende natuur. Omdat de natuurlijke geluiden, die van de zee en de jungle, daartoe behoren, vraagt men je om hier al je moderne communicatieapparatuur zoals gsm, smartphone en tablet op non-actief te zetten. Kommerloos relaxen, los van de stress van de moderne wereld, is immers een essentieel onderdeel van wat hier geboden wordt.
LUIEREN & ONTDEKKEN
Wil je de hele dag in een hangmat heen en weer wiegen? Geen probleem. Wil je de dag doorbrengen op een van de prachtige stranden? Ook goed. Maar voor wie houdt van wat beweging, zijn er ook allerlei activiteiten die helemaal in de lijn liggen van de eco-filosofie die op het eiland gehanteerd wordt. Zo werden er wandelroutes doorheen het regenwoud uitgestippeld, elk met hun eigen graad van moeilijkheid, al dan niet begeleid door gidsen die met het woud vertrouwd zijn en je alles kunnen vertellen over de geheimen van dit unieke ecosysteem. Of je kan met een van die authentieke lange boten rond het eiland varen, waarbij de mooiste verdoken plekjes getoond worden en je her en der kan duiken. Er zijn ook trips om met enkele duikers te gaan kijken naar het omringende koraalrif: een indrukwekkend mooie en kleurrijke wereld vol exotische vissen en andere zeebewoners. Tijdens zo’n tocht kan je een van de baaien bezoeken bij laag water om te zien hoe het koraalrif er boven water uitziet. Een unieke gelegenheid om spectaculaire foto’s te maken, maar uiteraard wordt bij al die exploraties rekening gehouden met respect voor deze fabelachtige eco-wereld. Natuurlijk krijg je ook de kans om een bezoek te brengen aan een van de dorpjes van de Moken. Je kan zelfs leren om te vissen met de even simpele als efficiënte technieken die de Moken al eeuwen gebruiken. Of je iets zal vangen, is nog een andere vraag, maar de gastvrije Moken zijn altijd bereid hun vis met je te delen. Je kan van een verblijf op deze archipel en op Boulder Island een hele vakantie maken. Voor de meesten is het wellicht idealer om zo’n verblijf te combineren met een rondreis door Myanmar en/of Thailand. Bereid het dus goed voor. En voor wie er nog aan twijfelt: het loont echt wel de moeite.
Tekst: Dominique Trachet Foto’s: David Van Driessche

About the Author